OM KAFFE

Redirect

KAFFETS URSPRUNG

Kaffeträdet trivs på hög höjd i soliga länder. Där får den gott om sol, och gott om tid på sig att mogna. Ursprungligen kommer kaffebusken från Etiopiens högland, men idag odlas kaffe på en mängd olika platser i världen. 

I vårt sortiment har vi ett trettiotal olika kaffen, som var och ett har sin egen karaktär av blandningar av olika bönor. De bönorna hämtar vi för tillfället från nio olika platser på jordklotet.

BRASILIEN

Det brasilianska kaffet präglas av torra och regniga årstider med en måttlig mängd sol, och att de odlas på lägre höjd – det ger en lätt och frisk smak och mindre syrlighet. Vi använder det som bas i många av våra kaffen, och blandar med bönor från andra delar av världen för att ge det karaktär och smak. Ett exempel är Gevalia Brygg Mellanrost.

brasilien-map.png

CENTRALAMERIKA

Vulkansanden och den tunna luften på 1 500 meters höjd ger kaffebönorna en len, rund och fyllig smak med en kryddig ton och syrlighet. Kaffe från Costa Rica är en favorit bland många kaffekännare.

centralamerika-map.png

COLOMBIA

Här växer kaffet på de nordliga Andernas sluttningar i röd vulkanjord. Bären mognar långsamt på 1500 meters höjd, oftast i skuggan av banan- och gummiträd. Det vilket ger en mild, fyllig och karaktäristiskt fruktig smak, med en lätt fruktig eftersmak. Gevalia Colombia är gjort enbart på bönor härifrån.

colombia-map.png

ETIOPIEN

Det här är enligt traditionen kaffets födelseplats. Kaffet växer på hög höjd, där jorden är bördigare och luften svalare. Det ger en speciell smak med fruktiga toner och jordiga inslag och med en aning av citrus.

etiopien-map.png

INDIEN

Kaffebönorna som växer i den indiska regionen Malabar har en karaktäristisk, intensiv smak som ger ett starkt kaffe med en lätt antydan av choklad.

indien-map.png

PERU

Bönorna växer på hög höjd och mognar långsamt – de passar utmärkt för en lite mörkare rostning. Den rika jorden och det förmånliga klimatet kring ekvatorn ger en välbalanserad fyllig och fruktig smak med lätt syrlighet. 

peru-map.png

VIETNAM

Det här är en ung nation som kaffeodlare, men idag redan den näst största kaffeproducenten i världen efter Brasilien. Det vietnamesiska kaffet är rikt på smak, fyllighet och intensitet, med en nötig och lätt jordig ton och låg syrlighet.

vietnam-map.png