I VÅRT ROSTERI

”Vi provsmakar kaffet redan innan det kommit hit till rosteriet” säger David Holfve, Master Taster vid Gevalia. ”Så fort en container kommit till hamnen är vi där och hämtar ett prov på råbönorna, som vi sedan rostar och provsmakar för att vara säkra på kvaliteten och inte minst jaga oönskade bismaker.”

en-blandning.jpg

EN BLANDNING AV VÄRLDENS AROMER

Här i Gevalias rosteri i Gävle rostas, blandas och mals alla Gevalias bryggkaffen. Det ger en absolut ovärderlig kontroll på kaffets kvalitet. Våra provsmakare och kvalitetskontrollanter ser personligen till att de olika kaffena alltid får sin specifika karaktär, smak och arom – kort sagt att upplevelsen av ett kaffe ständigt är precis densamma. 

Kaffe är en naturprodukt. Smak och arom varierar naturligt, och dessutom måste man ta hänsyn till skördesäsongerna i olika regioner. Det är faktorer som spelar in när vi finjusterar blandningarna för att få exakt den smak som kaffet ska ha.

150 KOPPAR KAFFE OM DAGEN

Det provsmakas en hel del i rosteriets smaklaboratorium. Den första kollen av råkaffeprovet från hamnen följer vi upp med provsmakningar av det färdiga kaffet när det rostats och malts. Dessutom provar vi en hel del nya blandningar och även andras kaffen – det blir sammanlagt omkring 150 koppar om dagen.

150-koppar.jpg

150-till.jpg

150 TILL 200 TON

Till vårt rosteri kommer förseglade containrar från så exotiska platser som indiska Malabar, Indonesiens öar, Centralamerikas berg, Andernas sluttningar och Etiopiens högland – på en dag mellan 150 och 200 ton kaffebönor.

BLANDNINGEN

Det som främst sätter smaken och karaktären på ett kaffe är blandningen av olika sorters bönor med olika karaktär. Därför är vi minutiöst noggranna i blandningen. Blandningarna finjusteras kontinuerligt så att de olika kaffeprodukterna alltid håller samma smak över tiden – oavsett smakvariationer på bönorna och olika skördetider.

blandingen.jpg

rostningen.jpg

ROSTNINGEN OCH MALNINGEN

Smaken och aromen i kaffebönorna lockas fram vid rostningen. Vi hettar upp bönorna till omkring 230 °C (lite olika beroende på kaffe). Bönorna blåser runt för att de ska bli helt jämnt rostade, de rostas olika länge för mellan- eller mörkrost. Därefter kyler vi ner bönorna för att avbryta rostningsprocessen vid precis exakt rätt tidpunkt. De rostade bönorna mals sedan till rätt malningsgrad för just det kaffet. 

Under produktionen testar vi kaffet kontinuerligt vad gäller rostning och malning – vi mäter fukthalten, färgen, densiteten och malningsgraden.

DET VÄXANDE INTRESSET

Intresset för kaffe har bokstavligt talat exploderat de senaste åren. Allt fler kaffedrickare blir allt mer kunniga och utvecklar egna personliga åsikter om just det kaffe de vill ha.

”Det tycker vi är jätteroligt”, säger David. ”Nu får vi verkligen visa vad vi kan, och utveckla speciella kaffen för drickare som verkligen uppskattar dem.”

Resultatet är att det numera finns inte mindre än trettiotalet olika sorters Gevalia-kaffen.

det-vaxande.jpg