FRÅGOR OCH SVAR OM KAFFE

Vill du veta mer om hur ett kaffe kan smaka likadant över hela året? Eller om espresso-kaffe verkligen är tuffare för magen, som det ibland sägs? Eller vad som gäller för att ett ”grönt” kaffe ska vara grönt? Titta igenom frågor och svar här nedan. Och om du har en egen fråga att ställa, tveka inte. Gå in på ”Kontakta oss”.

Kaffe blir ju moget och skördas bara en eller kanske två gånger om året. Hur kan ni få smaken på ett kaffe att vara densamma hela året?

Genom att använda bönor från olika delar av världen under olika delar av året och kontinuerligt finjustera blandningen kan vi säkerställa högsta kvalitet och smak på våra kaffen, året runt.

Vad är fördelen med att köpa hela bönor?

Om du maler kaffet precis innan bryggningen så får du ett kaffe med mer smak och arom – och dessutom en härlig kaffedoft i köket.

Varför samarbetar Gevalia med UTZ och vad innebär UTZ-certifiering?

Tillsammans med UTZ arbetar Gevalia för att förbättra förhållandena och villkoren för de jordbrukare som lever att odla kaffe. Den extra premie som vi betalar för UTZ certifierade bönor, går till deras program för att förbättra odlarnas förhållanden. Mer detaljer om UTZ finns deras hemsida www.utz.org.

Varför samarbetar Gevalia med Rainforest Alliance?

Som Sveriges största kaffeproducent är vi mycket angelägna om att vara med och bygga upp en hållbar framtid för kaffeodling. Rainforest Alliance har en lång och framgångsrik tradition när det gäller att stödja hållbart skogsbruk och lantbruk – certifieringen är som gjord för att passa hållbar kaffeodling. De bästa bönorna kommer också ofta från gröna odlingar. Dessutom märker vi, glädjande nog, ett växande intresse från våra kunder!

Hur länge kan jag använda ett kaffe när jag öppnat paketet?

Om du förvarar kaffet mörkt, svalt och i paketet kan du ha det cirka 14 dagar.

Är det sant att espresso är tuffare för magen?

Tvärtemot vad man kan tro är espresso-kaffen faktiskt snällare mot magen än vanligt kaffe, eftersom det innehåller mindre koffein och mindre garvsyra!

Plockas allt kaffe för hand?

Det mesta kaffet i världen plockas för hand, men på några ställen, till exempel i Brasilien, använder man maskiner för att få ned bären från träden.

En fråga till Master Taster – vilket kaffe har varit roligast att ta fram?

Gevalias Master Taster David Holfve: ”Alla de sex kaffena i vår Exotic-serie har varit roliga att ta fram. Men allra roligast och mest nöjd är jag med den kvalitetsförbättring vi gjorde på Gevalia Brygg för ungefär 2 år sedan.”