FRÅGOR OCH SVAR OM KAFFE

Vill du veta mer om hur ett kaffe kan smaka likadant över hela året? Eller om espresso-kaffe verkligen är tuffare för magen, som det ibland sägs? Eller vad som gäller för att ett ”grönt” kaffe ska vara grönt? Titta igenom frågor och svar här nedan. Och om du har en egen fråga att ställa, tveka inte. Gå in på ”Kontakta oss”.

Frågor om våra förpackningsstorlekar?

Kära kaffekonsumeter,  

Vi är medvetna om den senaste tidens uppmärksamhet i media, vilken tråkigt nog gett en delvis felaktig bild, och vi vill därför reda ut vissa missförstånd.  

I februari 2017 genomförde vi en större återlansering av vårt varumärke som bland annat medförde nya förpackningar och återkomsten av Oväntat besök-kampanjen. Vid det tillfället ändrade vi två typer av förpackningar; en förpackningsserie gick från 500 gram till 450 gram och en annan serie från 450 gram till 425 gram. Dessa två förpackningar finns idag tillgängliga i ett stort utbud av  svenska livsmedelsbutiker.  

Förpackningen om 450 gram ligger i linje med en stor del av svenska kaffeindustrins standardstorlek och erbjuds därmed i storlek som många andra kaffeförpackningar. Därtill erbjuder vi en särskild produktserie som säljs i förpackningar om 425 gram, däribland vår KRAV-märkta ekologiska Mellanrost. Denna serie tillverkas av bönor med speciell kvalitet och rostningsmetod.  

Samtliga av våra förpackningar är tydligt märkta med information om innehållets nettovikt. Dessutom förser vi våra återförsäljare med information om nettovikt per enhet och uppmanar att denna information visas tillsammans med pris per kilo där det så behövs.  

Vi är mycket stolta över att vara favoriten hos svenska kaffedrickare och ser fram mot att få dela många speciella tillfällen med oväntade besök med er under de kommande åren.

Kaffe blir ju moget och skördas bara en eller kanske två gånger om året. Hur kan ni få smaken på ett kaffe att vara densamma hela året?

Genom att använda bönor från olika delar av världen under olika delar av året och kontinuerligt finjustera blandningen kan vi säkerställa högsta kvalitet och smak på våra kaffen, året runt.

Vad är fördelen med att köpa hela bönor?

Om du maler kaffet precis innan bryggningen så får du ett kaffe med mer smak och arom – och dessutom en härlig kaffedoft i köket.

Varför samarbetar Gevalia med UTZ och vad innebär UTZ-certifiering?

Tillsammans med UTZ arbetar Gevalia för att förbättra förhållandena och villkoren för de jordbrukare som lever att odla kaffe. Den extra premie som vi betalar för UTZ certifierade bönor, går till deras program för att förbättra odlarnas förhållanden. Mer detaljer om UTZ finns deras hemsida www.utz.org.

Varför samarbetar Gevalia med Rainforest Alliance?

Som Sveriges största kaffeproducent är vi mycket angelägna om att vara med och bygga upp en hållbar framtid för kaffeodling. Rainforest Alliance har en lång och framgångsrik tradition när det gäller att stödja hållbart skogsbruk och lantbruk – certifieringen är som gjord för att passa hållbar kaffeodling. De bästa bönorna kommer också ofta från gröna odlingar. Dessutom märker vi, glädjande nog, ett växande intresse från våra kunder!

Hur länge kan jag använda ett kaffe när jag öppnat paketet?

Om du förvarar kaffet mörkt, svalt och i paketet kan du ha det cirka 14 dagar.

Är det sant att espresso är tuffare för magen?

Tvärtemot vad man kan tro är espresso-kaffen faktiskt snällare mot magen än vanligt kaffe, eftersom det innehåller mindre koffein och mindre garvsyra!

Plockas allt kaffe för hand?

Det mesta kaffet i världen plockas för hand, men på några ställen, till exempel i Brasilien, använder man maskiner för att få ned bären från träden.

En fråga till Master Taster – vilket kaffe har varit roligast att ta fram?

Gevalias Master Taster David Holfve: ”Alla de sex kaffena i vår Exotic-serie har varit roliga att ta fram. Men allra roligast och mest nöjd är jag med den kvalitetsförbättring vi gjorde på Gevalia Brygg för ungefär 2 år sedan.”